Ruim een jaar geleden schreef ik een blog “wat ik heb geleerd van High Tech XL Demo Day”. Woensdag 6 december was er weer een demo day van de Eindhovense High Tech accelerator, ditmaal XL Day genaamd. Een andere naam voor hetzelfde programma? Deels wel, maar er zaten wel degelijk andere elementen in die de ontwikkeling van High Tech XL reflecteren.

Er zijn wat mij betreft twee elementen die eruit springen. Ten eerste de trend dat meer en meer corporates de startup-aanpak omarmen om innovatie binnen hun eigen organisatie van de grond te krijgen. De traditionele benadering van innovatie van binnenuit werkt bij veel bedrijven niet, omdat er te weinig prioriteit aan gegeven wordt en de aanpak niet disruptief genoeg is. Door startups letterlijk naar binnen te halen krijgt innovatie een hele andere dynamiek met potentieel veel meer impact. High Tech XL speelt fantastisch in op deze ontwikkeling door het uitvoeren van corporate programma’s bij o.a. Philips, ASML, ABN Amro, EY en sinds kort ook KPN.

Een ander element dat duidelijk zichtbaar was in deze editie van XL Day is de ontwikkeling van een echte High Tech startup community in Eindhoven met High Tech XL als middelpunt. Dat wordt niet alleen duidelijk door de partners die zich inmiddels aan High Tech XL hebben verbonden, maar ook door de overeenkomst die is gesloten met TU/E om tech startups voortaan via het High Tech XL programma te accelereren. Wat een fantastische erkenning van het werk dat Guus Frericks en zijn team inmiddels hebben verricht!

Was het dan allemaal top wat ik heb gezien op XL Day? Nee, natuurlijk niet. Wat blijft is dat er fantastisch wordt gepitcht, maar een goede pitch zegt lang niet alles over de potentie van de business case. Dat werd vooral zichtbaar in de videoreportages van een aantal High Tech XL alumni. Je ziet dat sommigen moeite hebben om echte vooruitgang te melden Ondanks alle voorselectie en begeleiding is High Tech XL ook geen wonderformule. Verder vond ik het jammer, en volgens mij velen met mij, dat de Nederlandse inbreng dit keer wel erg gering was (TicTag). Natuurlijk, Eindhoven wil de ‘High Tech capital of the world’ worden die startups van over de hele wereld aantrekt, maar je verwacht ook dat zich er vanuit deze regio meer kansrijke startups aandienen.

Om positief te eindigen nog een hoogtepuntje wat mij betreft dat ik opving tijdens de borrel. Eén van de startups waar ik in het verleden als mentor bij betrokken ben geweest, meldde dat ze op het punt staan €5 mio aan kapitaal op te halen bij informals. Ik ga de naam van de startup niet noemen, omdat het nog niet helemaal rond is en ze zelf uiteraard de primeur moeten hebben. Het toont eens te meer aan dat als je een goed verhaal hebt, een goede business case, een fantastisch team en een ongelofelijke drive om er een succes van te maken, er geld gevonden kan worden om je droom te realiseren. Ook blijkt maar weer dat informals een geweldige bron van kapitaal kunnen zijn, ook voor grotere bedragen. Daarvan waren we overigens bij Crowd Capital Brabant al langer overtuigd.

Kim Egger is partner bij Crowd Capital Brabant. Crowd Capital Brabant helpt ondernemers met het invullen van hun kapitaalsbehoefte. Wij brengen ondernemers, investeerders en andere financiers bij elkaar in één platform. Dichtbij, vanuit de gedachte ‘Ons kent Ons’, bundelen we kennis en kapitaal en ontzorgen we alle partijen. Een kort en slagvaardig traject met duurzame totaaloplossingen, dat is waar Crowd Capital Brabant voor staat. Zie ookhttps://www.crowdcapitalbrabant.nl.